Διαπραγμάτευση εν μέσω κορονοϊού

Οι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού επηρεάζουν κάθε έκφανση του κοινωνικού βίου, από τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με φίλους και συγγενείς μέχρι τον τρόπο που εργαζόμαστε και δρούμε επιχειρηματικά. Η διαπραγμάτευση δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Αν βρίσκεστε εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης, είναι λογικό τα μέρη να είναι διστακτικά να συνεχίσουν τις συνομιλίες, κάποιοι ίσως και να σκέφτονται το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν εντελώς από τις διαπραγματεύσεις. 

Το να προσπαθήσετε να πιέσετε το άλλο μέρος να ολοκληρώσει μια διαπραγμάτευση μέσα σε αυτές τις συνθήκες πιθανότατα θα οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία αλλά και ανεπανόρθωτη φθορά στις μεταξύ σας σχέσεις, αφού ενδέχεται το άλλο μέρος να θεωρήσει ότι βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας.

Αν επιμείνετε να ολοκληρώσετε μια συμφωνία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επειδή ανησυχείτε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν, ρισκάρετε να αποξενώσετε το άλλο μέρος -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Μια πιο παραγωγική προσέγγιση θα ήταν η εξής:

Δείξτε ενσυναίσθηση

Επικοινωνήστε με το άλλο μέρος και αφήστε το να σας εκφράσει τους φόβους του.

Δείξτε ενσυναίσθηση και υπερθεματίστε. Συνοδέψτε τις προτάσεις σας με εκφράσεις  όπως: σε καταλαβαίνω, έχεις απόλυτο δίκιο κ.λ.π. Ακόμη και αν αντιμετωπίσετε ένα ιδιαίτερα απαισιόδοξο συνομιλητή, μην προσπαθήσετε να ωραιοποιήσετε την κατάσταση και μην προσπαθήσετε να βρείτε κάτι θετικό που προκύπτει με αφορμή την πανδημία.

Επίσης, μη μιλάτε για το πόσο η κατάσταση θα επηρεάσει τη δική σας επιχειρηματική δραστηριότητα και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε. Σε αυτή τη συγκυρία, το άλλο μέρος δεν ενδιαφέρεται ποσώς για τα δικά σας προβλήματα, αφού το έχει κυριεύσει ο φόβος ότι η οικονομία μπορεί να καταστρέψει εντελώς την επιχείρησή του. Αυτός ο φόβος, δικαιολογημένος ή μη, κυριαρχεί σε αυτή τη φάση στο μυαλό πολλών ανθρώπων όποτε είναι άστοχο να προσπαθήσετε να αποφύγετε να μιλήσετε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο και ακόμη πιο άστοχο να επικεντρωθείτε στις δικές σας προκλήσεις.

Δείξτε κατανόηση

Δείξτε ότι καταλαβαίνετε ότι οι έκτακτες συνθήκες μπορεί να παγώσουν την όποια συμφωνία επεξεργαζόσασταν, αλλά περιγράψτε τι θα θέλατε να συμβεί στο τέλος. 

Πείτε, «μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο να χτίσουμε πάνω σε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα όταν η κρίση τελειώσει;» ή ακόμη καλύτερα ρωτήστε το άλλο μέρος «Τι μπορούμε να σκεφτούμε που θα μας βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όταν περάσει αυτή η μεγάλη κρίση». Με αυτόν τον τρόπο, ζητάτε όχι μόνο τη συνεργασία του άλλου μέρους αλλά και να σας προτείνει κάποιο τρόπο δράσης ενώ ταυτόχρονα δείχνετε τη δέσμευσή σας να προχωρήσετε σε κάποια συμφωνία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, χωρίς να παραγνωρίζεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τέλος, λέγοντας «όταν η κρίση τελειώσει» δείχνετε την πίστη σας ότι παρά τις αντιξοότητες κάποια στιγμή τα πράγματα θα καλυτερέψουν και κάνετε το συνομιλητή σας να σκεφτεί το μέλλον υπό αυτό το πρίσμα.

Οι συνθήκες απαιτούν αναγνώριση της δυσκολίας της κατάστασης, υπομονή, συναισθηματικό αυτοέλεγχο και ενσυναίσθηση. Αν επιδείξετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μια διαπραγμάτευση δεν είναι ανάγκη να καταρρεύσει, ακόμη και αν καθυστερήσει η πρόοδός της.

Στη BCNA διαπραγματευόμαστε για εσάς

[easy-social-share style="icon" size="m" template="10" message="no" counters="no" fullwidth="no" fixedwidth="yes" flex="yes" noaffiliate="no" sidebar="no" popup="no" float="no" postfloat="no" topbar="no" bottombar="no" point="no" mobilebar="no" mobilebuttons="no" mobilepoint="no" buttons="facebook,twitter,linkedin,mail,messenger"]

Σχόλια