στυλ διαπραγμάτευσης

Διαπραγματευτικές δεξιότητες: Ποιο στυλ διαπραγμάτευσης είναι καλύτερο;

Είναι ένα στυλ διαπραγμάτευσης «καλύτερο» από ένα άλλο;

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι διαπραγματευτές που διαθέτουν κυρίως συνεργατικό στυλ διαπραγμάτευσης, είναι πιο αποτελεσματικοί συγκριτικά με τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και για τα δύο μέρη.

Οι διαπραγματευτές που προτιμούν το συνεργατικό στυλ διαπραγμάτευσης, τείνουν επίσης να είναι πιο ικανοποιημένοι με τη διαδικασία και τα αποτελέσματά που πέτυχαν.

Ταυτόχρονα, η διεκδίκηση αξίας και η επίμονη άσκηση πίεσης για την ικανοποίηση της θέσης σας, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές στρατηγικές διαπραγμάτευσης.

Σας συνιστούμε να επιδιώξετε ισορροπία: επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση μιας σχέσης συνεργασίας και στη δημιουργία αξίας και στη συνέχεια, προσπαθήστε να διεκδικήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξία για τον εαυτό σας.

Πώς να αναπτύξετε το στυλ σας

Οι ακόλουθες τρεις συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε και να βελτιώσετε το προσωπικό σας διαπραγματευτικό στυλ:

1. Εξασκηθείτε στο σπίτι.

Αντί να προσπαθείτε να αναθεωρήσετε πλήρως το διαπραγματευτικό σας στυλ, προσπαθήστε να ενισχύσετε τις φυσικές σας ικανότητες, Δοκιμάστε να εξασκήσετε διάφορες στρατηγικές διαπραγμάτευσης που προέρχονται από άλλα στυλ σε ένα ουδέτερο περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεστε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε μια διαπραγμάτευση, δοκιμάστε να γίνετε πιο απόλυτοι με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας ώστε να ενισχύσετε έτσι την αυτοπεποίθησή σας σε διαπραγματεύσεις όπου υπάρχει μεγάλη πίεση.

2. Χτίστε εμπιστοσύνη με μικρές νίκες.

Επιτρέποντας στον ομόλογό σας στη διαπραγμάτευση να πετύχει μια μικρή νίκη, χτίζετε εμπιστοσύνη και ενισχύετε την ανάπτυξη συνεργασίας, σύμφωνα με τους Tinsley & O’Connor. Επιπλέον, μπορείτε να πείτε στον ομόλογό σας ότι είναι ελεύθερος να ορίσει την ώρα της συνάντησης, την τοποθεσία ή τη σειρά των θεμάτων που θα συζητήσετε. Τέτοιες μικρές παραχωρήσεις μπορεί να βοηθήσουν τον καθένα από εσάς στο να υιοθετήσετε το ιδανικότερο στυλ διαπραγμάτευσης.

3. Ενισχύστε τη φήμη σας.

Επειδή τα διαπραγματευτικά στυλ που υιοθετούμε συχνά προηγούνται της φήμης μας, κάντε ό,τι μπορείτε για να εδραιώσετε τη φήμη σας ως ενός συνεργατικού και δίκαιου διαπραγματευτή. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δώστε έμφαση στις παραχωρήσεις που κάνετε, ώστε να γίνει αισθητή στον ομόλογό σας η πρόθεσή σας για συνεργασία. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, ευχαριστήστε την άλλη πλευρά για τη συνεργασία της και εκφράστε την επιθυμία σας να συνεργαστείτε ξανά στο μέλλον. Αυτά τα βήματα μπορεί να παρακινήσουν τον ομόλογό σας να σας συστήσει και σε άλλους πιθανούς εταίρους.

Πηγή: Harvard School

Στη BCNA διαπραγματευόμαστε για εσάς

[easy-social-share style="icon" size="m" template="10" message="no" counters="no" fullwidth="no" fixedwidth="yes" flex="yes" noaffiliate="no" sidebar="no" popup="no" float="no" postfloat="no" topbar="no" bottombar="no" point="no" mobilebar="no" mobilebuttons="no" mobilepoint="no" buttons="facebook,twitter,linkedin,mail,messenger"]

Σχόλια